Sunday Times:

Hrvatska je zvijezda Mediterana

 

Stanići - početna stranica

Cijene i slobodni termini

Kako doći u Staniće

Aktivnosti u Stanićima

Pošaljite nam e-mail

Stanići - Foto galerija

 

Preuzeto s http://www.dugirat.com/content/view/2503/


Sunday Times: Hrvatska je zvijezda Mediterana
Piše Ina Rogošić Blagojević /Jutarnji list (12. veljače 2006.)


U današnjem broju Sunday Timesa Hrvatska je, piše Jutarnji List, prikazana jednim od najpoželjnijih odredišta Britanaca i favoritom među mediteranskim zemljama. Nakon najava o uspostavljanju izravnih zrakoplovni letovi Wizz Aira iz Londona za Hrvatsku po doista niskim cijenama, naša je zemlja postala zanimljivija i bliža Londonu. Autor priloga o Hrvatskoj, James Stewart u gotovo poetskom prikazu, pomalo neobičnom za naš način razmišljanja, predstavlja Hrvatsku kao bajkovitu, egzotičnu zemlju koja jednako pripada Balkanu kao i mediteranskom kulturnom okružju ...


THE SUNDAY TIMES:

Hrvatska je zvijezda Mediterana

Jeste li ikada bili u Dubrovniku? Želite li obići unutrašnjost Istre, nasade vinove loze na Pelješcu ili posjetiti sanjivi Vis na kojemu se tek budi turizam' - prilog u britanskom časopisu raspaljuje znatiželju budućih posjetitelja

Piše: Ina Rogošić Blagojević /Jutarnji list

U zemlji koja je stvorena na ostavštini Rimljana, Mlečana i Habsburgovaca, mnogi tragovi prošlosti pozivaju turiste u obilazak. Uske uličice srednjovjekovnih gradova, blistave plejade otoka oplakanih kristalno bistrim morem, lagodan životni stil mještana koji će rado zapjevati u klapama nakon dnevne fjake i nekoliko rakija – to je ono što budi znatiželju i čini se neobično privlačnim i drugačijim.

Nude se organizirani turistički obilasci ili putovanja po vlastitom izboru. Preporučena su mnoga odredišta koja odgovaraju obitelji s djecom ili pak itinereri samo za odrasle.

Na putu od priobalja do kontinentalne Hrvatske - zadovoljni će biti i oni koji vole ljenčariti na suncu i zaljubljenici u akciju.

Hrvatsku kulturu smatraju bogatom poput – božanskog brudeta. Začinjena jednakim količinama Balkana i Mediterana, zahvaljujući svojoj savršenoj klimi, Hrvatska je zavodljiva kao 'blagdanski dan iz snova'. Riječ je o zemlji s brdovitim predjelima po kojima tumaraju medvjedi, a bjeloglavi supovi nadlijeću kotline, istovremeno i o pitomim nizinama živopisnima poput narodnih legendi, o zemlji u kojoj se hvatamo u koštac s trendovskim francuskim riječima kao što su butici i gastronomija.

Naši meniji su nespojivi – istovremeno nudimo odreske sa žara, svježu ribu, tjesteninu i pizzu pripremljenu na 'rustikalan' način. Neobične ljetne festivale održavamo u gotovo svakom mjestu, gdjegod se sakupe skupine ribarskih zborova u nježnom suglasju, a dragi su nam i prizori neobuzdanih srednjovjekovnih svetkovina.

I, kao što autor napominje, hrvatska je mediteranska koliko je navikla biti, idilična je i sigurna pa mladi mogu biti prepušteni sebi bez stroge kontrole.

Nedirnuta morska obala, oblutci na mirnim plažama, lijeni koraci opijeni vrućinom podsjećaju na daleka sretna djetinjstva. Međutim, mnogi vodeni sportovi pružit će zadovoljstvo akcije i današnju PlayStation generaciju držati na vrhovima prstiju.

Uz svaku napomenu o poželjnim mjestima za odmor autor upliće neku zanimljivost ili legendu, ponekad vrlo slobodno interpretiranu.

Čarobnica Medeja, zaljubljena u kradljivca zlatnog runa Jazona, razbacala je po moru udove svoga jadnog brata i tako su nastali otoci Cres i Lošinj. Oni su predstraža kvarnerskom otočju na kojima vlada savršena rustikalna idila - carstvo dupina, ljubitelja ronjenja i ptica grabljivica. Prema Georgeu Bernardu Shawu kornatski arhipelag nastao je od božjih suza, zvijezda i daha.

Dubrovnik i grad Korčula romantični su primjeri srednjovjekovnog Mediterana i odlično polazište za istraživanje poluotoka Pelješca i njegovih vinskih putova ili veslanja na Mljetu.

Napokon, tu je i sam Dubrovnik zarobljen u vremenu, grad bijelog kamena i iskričavog svjetla. Očaravajući sofisticiran Dubrovnik u kojemu svatko zaboravlja ono što ga brine.

Oni koji žele obići što više mjesta – neka urone u istarski seoski život na nekoliko dana i posjete Grožnjan, glasoviti Motovun i Hum, najmanji grad na svijetu.

Nacionalna himna i pjesnici pozdravljaju kontinentalnu Hrvatsku kao izvor duhovnih vrijednosti zemlje, tumači autor. Pojavljuje se krajobraz ravno sa stranica dječjih vilinskih bajki. Zagorje, s termalnim vodama i brojnim dvorcima, privlačno je za zaljubljena srca. A ostali mogu istražiti vinsko područje u Međimurju, pokraj baroknog Varaždina, i kupovati suvenire naivnih slikara u umjetničkom selu u Hlebinama.

Brzaci i slapovi rijeke Korane, Cetine, Mrežnice i Zrmanje viđeni su u njemačkim vesternima o Winnetouu. Hrvatska je i zemlja prekrasnih slapova i jezera, a čudesna Plitvička jezera su na popisu Unescovih nacionalnih parkova.

No, naša obala i otoci ipak su turistima najprivlačniji. 'Hrvatska ima 1.185 otoka na kojima možete pronaći svoj osobni komadić neba. Jedan od njih otopit će vaš stres kao sladoled: priče o masovnom turizmu samo su priče, a noćni život uglavnom je sveden na šetnje po korzu ili potragu za svježim morskim delicijama u lučici okupanoj mjesečinom. Pa što još čekate? ' poručuje Sunday Times.

Na internetskoj stranici Hidden Croatia Britanci mogu pronaći niz zanimljivih pojedinosti o zemlji i načinu putovanja.